Make your own free website on Tripod.com

Isaszeg 


Isaszegi körkép

Isaszeg , Budapest közelében Pest megyében található, a lakosság száma mintegy 9500 fõ . Itt megtekinthetõ Isaszeg térképe (isate.GIF). Élénk társadalmi élet folyik itt , köszönhetõ ez az energikus polgármester-asszonynak Dr. Tóthné Pacs Verának és a helyi önkormányzat lelkes tagjainak is. Érdekesség hogy 1997 szeptemberétõl indul az alapítványi számítástechnikai szakközépiskola , ahol a Gábor Dénes Fõiskola kihelyezett tagozata is helyet kapott .

Itt mindíg történik valami : a könyvtárban író-olvasó találkozók és elõadások fûszerezik az olvasás örömeit , a Carminis Kamarakórus , az Asszonykórus és a Csata táncegyüttes hangulatos elõadásokat szokott tartani .

Kép: Tánc (tanc.gif)

Április 6-án Isaszegi Történelmi Napok (megemlékezések , huszárok felvonulása)

Augusztus 20-án Isaszegi Mûvészeti Napok (festõk,keramikusok tárlata, Öregtemplom zenei koncert 1996-ban Benkõ Dániel,1997-ben Varnus Xavér részvételével)

Helyi nevezetességek : Római katolikus Öregtemplom , Kálvária-domb , Isaszegi csata emlékmûve, falumúzeum , Református templom (falán emléktábla) /nagy képûek :)/.

A Gödöllõi-dombvidék peremterületén fekszik. Több földrajzi tájegység találkozik itt : a Cserhát lankái, az Alföld és a Pesti síkság. Isaszeget Buda vaskapujának is nevezeték.Valkó felé, ÉK-en fekszik Szárítópuszta, délebbre Mártonberek, Nyíres erdõ (Nyíregyháza erdõ), alatta a Benkovics nyíladék. Dány felé Szentgyörgypuszta. Sülysáp felett a Szentgyörgyi erdõ, melynek nyugatabbra esõ része az ún. Katona-pallag (a 49-es honvédek sírhelye),

Kép : honvédsírok (_shonvs.jpg) /színes szélesvásznú kép/

kiemelkedõ csúcsa a Kálvária-hegy, 300 m magas.A község felett látható a Szabadság vagy Szobor hegy, itt áll az 1849-es Honvédemlékmû.

Kép : Szobor (_sszobor.jpg) /színes szélesvásznú kép/

ÉNY-on a Rákos-patak vizébõl duzzasztott tavak mellett Ilkamajor fekszik, felette Ürge major, Ökör-telek, Szarka-berki dûlõ, a vasútvonal mellett Pap-hegy.

Isaszeg útvonalai kivezetnek: Gödöllõ, Pécel, Dány felé. A Pécel felé vezetõ útról Nagytarcsa felé is elkanyarodhatunk.
Isaszeg legszebb része a Parkerdõ, 150 ha. az 1849-es csapatmozdulatok helye.
Ajánjuk, hogy e szép vidék kirándulóhelyeit keresse fel, túristautak, pihenõk állnak rendelkezésre.

Ajánlott sétaút :


 


Isaszeg vá. - Öregtemplom - isaszegi csata emlékmûve - honvédsírok

Jelzés : Z+; 3 km; 50 perc, P+ jelzésen 1 km.
 


Az isaszegi vá.-tól induló Z+ jelzés átvezet a nagyközségen , a Polgármesteri hivatal mellett, ahol két emléktábla is látható (az 1849-es és a milleneumi ).

kozségháza

Útközben érdemes megtekinteni a Falumúzeum (2117. Madách I. u. 15. Tel.:06/28/494-468) helytörténeti kiállítását , nyitva 13-17 óráig (csoportoknak elõzetes bejelentésre a kívánt idõpontban is , túravezetéssel a közeli emlékhelyekre !) szünnap : hétfõ . Állandó kiállítás : Isaszeg története , néprajza , népmûvészete. Az udvaron gémeskút, harangláb, lõcsös kocsi, XIX. sz-i oszlopos szõlõprés látható .

múzeum

Enyhe egyenletes emelkedõn vezet az út a község felett uralkodó dombra, a temetõhöz. Itt áll a rk. Öregtemplom, szépen helyreállított, XII. sz-i eredetû, a XV. sz-ban gótikus stílusban átalakított épülete a feltárt kapuval .

Öregtemplom

Megtekintése után átmehetünk a Szobor-hegyen emelkedõ 1849. április 6-án vívott csata emlékmûvéhez .

szobor ------------------------------fáklya

Körülötte levõ pihenõhelyrõl gyönyörû kilátás nyílik a környékre . Az emlékmû mögött húzódik a vadaskert terület , a P+ jelzésen (+1 km) elmehetünk a szépen gondozott honvédsírokig .

Vissza a fõmenühöz ...